Squash

Érdekesség, hogy a híres amerikai magazin, a Forbes összeállított egy 10 tételes listát fitnesz szakértők és edzők segítségével a legegészségesebb mozgásformákról. Az alábbi szempontok szerint pontozták a sportokat: erősítés, állóképesség, szív-, és légző rendszer működése, kalóriaégetés, sérülés kockázata. Ezek alapján a legmagasabb pontszámot a squash érte el, ami intenzív kardió edzést tesz lehetővé, fejleszti az állóképességet és hajlékonyabbá tesz. Ezen kívül kiszámolták, hogy 1 óra squash során átlagosan 800 kalóriát égethetünk el, vagyis fogyasztó hatása sem elhanyagolható. A hosszan tartó labdamenetek, a folyamatos futás, a hirtelen kitörések és irányváltoztatások hatékonyan megdolgoztatják hát és hasizmainkat, az izomláz garantált másnapra. Azok számára is megfelelő lehet, akik kevésbé tudnak kitartóak lenni egy kemény edzés során, mivel squash közben a labdára koncentrálunk, a játék annyira eltereli figyelmünket, hogy észre sem vesszük milyen intenzív megdolgoztattuk izmainkat.

Kevesen tudják, hogy a squash több évszázados múltra tekint vissza. A legtöbb forrás szerint a londoni Harrow Schoolban alakult ki 1830 körül. A diákok egy kisebb teremben a falnak ütögettek egy gumilabdát, hogy bemelegítsenek a rackets nevű játékra. Később a labdát puhábbra cserélték, mert észrevették, hogy sokkal több ütésfajtát lehet így használni, és persze a puha labdával nehezebb a játék is. Röviden és tömören: így alakult ki a squash.

A squash, vagy más néven a fallabda azóta meglehetősen sok változáson ment keresztül. Manapság már az egész világot behálózó tömegsporttá fejlődött, és így már a világ sok országában több mint 15 millió játékos hódol ennek a szenvedélynek. Nagyon gyors fejlődésének ütemét jelzi az is, hogy az elmúlt tíz évben nagyjából 20%-kal nőtt a squash sportágnak hódolók aránya. A töretlen és dinamikus fejlődésnek köszönhetően sor kerülhet arra, hogy 2012-től hivatalos olimpiai versenyszámmá is válhasson. Folyamatosan növekvő népszerűsége ellenére a squash nem kapott elég nyilvánosságot, mára azonban a speciális, csak egy irányban átlátszó, plexifalú pályáknak köszönhetően már több ezren is figyelemmel kísérhetnek egy meccset, a finom felbontású kamerák és az UV- fényben világító labdák pedig a televíziós közvetítéseket is egyre élvezhetőbbé teszik.

A squash alapvető lényege:

A fallabdát egy meghatározott méretű „üvegteremben” játsszák. A játék lényege abból áll, hogy a játékos megpróbálja bizonyos vonalak között úgy elütni a labdát, hogy ellenfele azt egy pattanás után se érhesse el. A mérkőzés három nyert szettig tart, minden szettet kilenc pontig játszanak. Minthogy csak az a játékos szerezhet pontot, aki szervál, a mérkőzés akár igen hosszú ideig is eltarthat, tehát ez a sport a játékosoktól a megfelelő technikai és taktikai tudás mellett, rendkívül jó állóképességet is követel.

Magyarországon is évről évre növekszik ismertsége, és a játékosok száma. Manapság megközelítőleg 50.000 ember választja első számú sport tevékenységének a fallabdát, és a versenyzők száma is szépen gyarapodik. Nemcsak a fallabdát játszó, de a fontosabb versenyeket figyelemmel kísérő nézőközönség száma is egyre csak növekszik.

Squash pálya bérleti díjak

I. időzónaHappy HoursII.időzónaIII.időzóna / hétvégeÉrvényesség
7-1010-1414-1717-221 óra
Óra jegy250014901990349090 nap
7-8 alkalmas bérlet17500139902449090 nap
10 alkalmas bérlet999090 nap
24 alkalmas bérlet4200035900 (fél pálya)/12 alk)90 nap
50 alkalmas bérlet9990085000149000365 nap
100 alkalmas bérlet80000 (fél pálya)365 nap
Az árak bruttóban és HUF-ban értendőek. Az üzemeltetők a változtatás jogát fenntartják.

Squash pálya online foglalás

Kérjük töltse ki az adatokat értelemszerűen, szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a foglalása kizárólag a visszaigazolás után érvényes, melyet kollégánk fog Önnek küldeni email-en!

squash
Hívás
Térkép